Nudist eller naturist?

Jag tycker inte riktigt om ordet nudist, även om denna blogg faktiskt har det som sitt namn. För mig är en nudist en person som enbart går naken hemma och jag föredrar att kalla mig själv naturist. Att leva naken var ingenting som var en självklarhet för mig i början. Jag växte upp i en familj där kläder var vardag och det var inte förrän jag fann min livspartner, som jag också bytte livsstil. Visst tog det ett tag att vänja sig och ibland måste jag ärligt säga att det kändes fruktansvärt obekvämt, men ju mer jag lärde mig om naturismen, desto mer förstod jag att det ligger så mycket mer bakom det hela, än att bara vara utan kläder.

Det finns otroligt många delade meningar om naturismen, vilket egentligen inte är konstigt. Jag hade själv väldigt många frågor i början och förstod aldrig meningen med att inte ha kläder på sig. Ett tag var jag säker på att det handlade om kroppsfixering, men det visade sig faktiskt vara helt tvärtemot. Här får man tidigt lära sig att ingen är perfekt och att alla kroppar är vackra precis som de är. Kläder är något som samhället lär oss att vi ska ha på oss, för att bli socialt accepterade, men även för att visa status. Att konstant behöva oroa sig för det senaste modet ger stor konsumtion, så det är inte konstigt att företag blir stenrika på klädindustrin.

I Sverige har vi tur att det är helt lagligt att bada naken, utomhus. Det finns alltså inga regler som säger att man måste bära badkläder. Däremot blir många människor förargade av synen av en naken, vuxen människa och jag förstår. Alla nudister förstår och därför är det betydligt mer bekvämt och avslappnande för oss att befinna oss på stränder där nakenbad är vanligt förekommande. Det är ändå mitt val att vistas utan kläder, inte andras val att se en naken kvinna med brösten fladdrandes i vinden. För det är precis vad de gör.. fladdrar.